MED HELLE PÅ GENGROEDE STIER

Helle Køster udstiller i skolestuen brudstykker af sit liv – billedligt udtrykt i former og farver –
med saks, papir og stof i en sand farveeksplosion.

Begyndte det med en halv kartoffel og noget trykfarve inspireret af en kunstnerisk lærerinde i skolen i Sdr. Sejerslev i Sønderjylland?

Eller begyndte det i det køsterske hjem, hvor hændernes flittige foretagsomhed var i samklang med både tankearbejde og vingesus?

Engang stod hendes far, Erling Køster – (fra 1936 – 1946) – i skolestuen på Drejø. Dengang var gulvet nok også lidt skævt, for det er jo helt fra 1835.
Der var liv og ånd, for ægteparret Køster havde det i sig og med sig. Med sin kones hjælp – også kaldet Frigge – var det ikke bare ordet, der blev dyrket, men det hele menneske med gymnastik og kreative aktiviteter.

Et frisk pust til Drejø, og med ægteparret Køster fulgte også en lille børneflok, dog ikke Helle, der blev født i 1951 i Ejlby på Nordfyn.

Men Helle er nu der, hvor hendes familie engang var – i skolestuen på Drejø – med billeder, der lyser af liv.

Efter kartoffel-trykkeriet blev det linoleumstryk i en periode, senere patchwork – inspireret af ophold i USA, hvor Helle studerede den amerikanske quiltetradition.
Helles faglige baggrund var dels Håndarbejdsskolen i Skals, dels Husflidshøjskolen i Kerteminde og pædagoguddannelsen. Gerne havde hun søgt optagelse på en ren kunstnerisk uddannelse, MEN man må jo både have noget at leve af og på. Derfor valgte Helle at få brød på bordet – altså noget at leve af. Den anden del – noget at leve på – fandt Helle så rigeligt i sit arbejde med børn, hvor hendes begejstring og entusiasme virkede så smittende, at de børn, der passerede gennem Helles hænder, fik en virkelig chance for at udvikle sig ved at udtrykke sig gennem kreative aktiviteter. Børnetegninger i kombination med børnenes egne fortællinger fandt vej til SAK ́s børnekunstudstillinger, senere til Naturama.

I disse år opdagede Helle også mulighederne i collagen – og det er disse arbejder, vi hovedsageligt ser udstillet her i skolestuen – og derudover også på sommerudstillingen ”Blandede Bolcher” på Edvard Munch Galleriet på Helnæs Gl. Præstegård.

Ikke blot billeder til Halfdans ABC, men også Helles egne billeder og rim til Helles ABC. Og så de egentlige collager – en slags DRØMMEBILLEDER – hvor livet i al dets mangfoldighed på kryds og tværs henholdsvis spærrer og åbner sig for beskueren. Og midt i det tilsyneladende mylder af farverige billeder klinger alligevel en tone – fuld af harmoni.

Sommeren 2019 var Helle medstifter af Forglemmigej-projektet, hvis første udspil har været Alfeline-fortællingerne. Helle er billedredaktør og samarbejder med børne-og oldebørn om illustrationerne til hæfterne. I den sidste alfeline nr. 15 afslutter hun fortællingen med collagen ”Ud i det blå”.

På én gang opleves havet, himlen og øen så nær på os med en sart gennemsigtig poetisk kraft. Nok et lidt anderledes billede end de mere farverige billeder, der ses på udstillingen.

Velkommen til at vandre med Helle ad gengroede stier i den gamle skolestue på Drejø.

Udstillingen åbnes med et lille glas onsdag d. 22. juli mellem 12 og 14 – inden koncerten i Drejø Kirke!

Helle Køster

Åbent hver dag kl. 12 – 16 fra onsdag d. 22. juli – søndag d. 2. august

Edvard Munch Atelier og Refugium . Drejø Brovej 14 . Drejø . 5700 Svendborg . Tlf.: 23297595‰